De Europese Unie heeft het weer gedaan. Drie jaar nadat een Europese privacywet big tech dwong om de manier waarop ze omgaan met gebruikersgegevens te herzien, zijn de Europese wetgevers het eens geworden over nieuwe ingrijpende wetgeving om de marktmacht van technische giganten als Google , Amazon , Facebook , Apple en Microsoft te beteugelen.

De Europese antitrustchef Margrethe Vestager won donderdag de steun van leden van de Europese Unie en EU-wetgevers voor haar voorstel, de Digital Markets Act, die zich richt op zogenaamde poortwachtersfirma’s, die hen verplichten zogenaamd concurrentieverstorende praktijken te veranderen of hoge boetes te krijgen.

 

 

De nieuwe wet, die volgend jaar van kracht wordt, bevat een lijst met do’s en don’ts die veel van de huidige kernpraktijken van grote technologiebedrijven verbieden. Apple zal bijvoorbeeld alternatieven voor zijn App Store moeten toestaan ​​voor het downloaden van apps en betaalmethoden voor de App Store anders dan die van Apple. (Apple rekent een commissie van 30 procent op alle Apple App Store-betalingen.)

Google en Meta , het moederbedrijf van Facebook en Instagram , zullen niet langer in staat zijn om gerichte advertenties op meerdere platforms aan te bieden — gebruikmakend van gegevens die zijn verzameld wanneer gebruikers tussen services van hetzelfde bedrijf, YouTube , wisselen. en Google Search, wisselen zonder bijvoorbeeld expliciete toestemming.

Amazon mag geen gegevens gebruiken die zijn verzameld van externe verkopers op zijn diensten om concurrerende producten aan te bieden, een praktijk die al onderwerp is van een afzonderlijk EU-antitrustonderzoek.

De verordening is van toepassing op bedrijven met een marktwaarde van 75 miljard euro ($ 82,4 miljard) of 7,5 miljard euro ($ 8,26 miljard) aan jaaromzet binnen de EU, en ten minste 45 miljoen maandelijkse eindgebruikers en 10.000 jaarlijkse zakelijke gebruikers van minimaal één kernplatform, inclusief webbrowsers en virtuele assistenten.

Het schenden van de DMA zal gepaard gaan met een hoge prijs. De wet legt boetes op tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf voor een eerste overtreding en tot 20 procent voor herhaalde overtredingen. Bedrijven die de regels routinematig overtreden, krijgen tijdelijk een verbod op het uitvoeren van fusies en overnames.

“De poortwachters zullen nu moeten voldoen aan een welomschreven reeks verplichtingen en verboden”, zei Vestager in een verklaring. “Deze verordening zal, samen met een sterke handhaving van de mededingingswetgeving, eerlijkere voorwaarden scheppen voor consumenten en bedrijven voor veel digitale diensten in de hele EU.”

 

 

De Europese Unie heeft lang geprobeerd de wurggreep te doorbreken die een handvol gigantische bedrijven op haar digitale markten heeft, maar antitrustzaken tegen bedrijven als Amazon en Google hebben jaren nodig om door de rechtbanken te werken en hebben in het verleden weinig gehad. echte impact op het gedrag van de bedrijven.

Europese wetgeving heeft echter een sterkere staat van dienst bij het afdwingen van verandering. De EU-wetgeving inzake online privacy, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, aangenomen in 2018, heeft niet alleen de zakelijke praktijken rond gegevensverzameling in de regio veranderd, maar is ook gebruikt als model voor soortgelijke wetten over de hele wereld.

Het valt nog te bezien of de DMA een vergelijkbare wereldwijde impact zal hebben. Big tech heeft gewaarschuwd dat de wet problemen kan veroorzaken voor gebruikers en een grote financiële last kan zijn voor bedrijven.

Een woordvoerder van Apple schreef na de overeenkomst dat het bedrijf “bezorgd blijft dat sommige bepalingen van de DMA onnodige privacy- en beveiligingsproblemen voor onze gebruikers zullen creëren, terwijl andere ons zullen verbieden om kosten in rekening te brengen voor intellectueel eigendom waarin we veel investeren.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here